Voorbeschouwing Giro 2014

Vanavond start de Ronde van Italië met een ploegentijdrit. Omega Pharma – QuickStep start er zonder twijfel als grote favoriet, nadat ze zich de laatste jaren profileerden als specialist in deze discipline en er als enige al wereldkampioen in werden.

Naast de favorietenrol in de ploegentijdrit, hebben zij na vele jaren focussen op het klassieke werk hun kern kunnen uitbreiden met enkele klassementsrenners. In deze Giro d’ Italia wordt het uitkijken naar de Colombiaan Rigoberto Uran. Daarnaast heeft Patrick Lefevre Thomas De Gendt achter de hand als bliksemafleider. Enkele weken terug stond reeds op het Twitter van de wielermecenas te lezen dat De Gendt zich volledig moest focussen op de Italiaanse grote ronde, waarin de betreurde Wouter Weylandt enkele jaren terug helaas het leven liet. Zijn boezemvriend Iljo Keisse staat ook aan de start in deze ronde na een knap voorjaar. Zijn prestaties zijn op Twitter te volgen via de hashtag #girodiljo. Mark Cavendish past helaas voor de Ronde van Italië, na een knappe Ronde van Turkije met een sterke trein. In Italië zal het aan ervaren rot Alessandro Petacchi zijn om de handschoen op te nemen in de spurt. Verder wordt het bij OPQS ook uitkijken naar Julien Vermote, die zijn goede vorm reeds liet zien in de Ardense klassiekers.

Bij die andere Belgische ploeg, Lotto – Belisol, wordt het onder meer uitkijken naar de jonge Tim Wellens. Hij maakte een heel sterke indruk in de Ardennen enkele weken terug. Een generatiegenoot van mij, spannend om te zien waar hij kan uitkomen op zo’n jonge leeftijd. Daarnaast moet ook Maxime Monfort zijn mannetje kunnen staan in de zware ritten van deze Giro, met een pak aankomsten bergop.

Favorieten Eindzege

Voor het eindklassement, duidde ik Nairo Quintana aan als grote favoriet. Hij krijgt een sterke ploeg rond zich in het Italiaanse gebergte. Die sterke klimmersploeg zal hij echter nodig hebben. Hij krijgt namelijk sterke concurrentie van Joaquim Rodriguez, Cadel Evans en de eerder aangehaalde Rigoberto Uran. Ik duidde ook Michele Scarponi en Domenico Pozzovivo aan als schaduwfavorieten. Met 3.450km in drie weken en zeer veel hoogtemeters, wordt dit een heel zware ronde en zal de slijtage sowieso zijn werk doen. Bij Team Sky komen de écht grote klassementsrenners (Froome en Wiggins) niet aan de start, maar wordt het wel uitkijken naar de Colombiaan Sebastian Henao. Hij liet in het verleden al heel wat indruk als knecht, hopelijk kan hij het ook zonder een kopman die hem in de schaduw plaats.

Het zou dus wel eens goed kunnen dat het podium van deze Ronde van Italië volledig Colombiaans kleurt, met Nairo Quintana, Rigoberto Uran en Sebastian Henao als favorieten. Dit is toch wel opvallend, want enkele jaren terug konden we ons niet inbeelden dat de koffieplanters in zo’n grote getale een grote ronde konden domineren. Met Team Colombia komt er trouwens een hele Colombiaanse ploeg aan de start met nog enkele heel sterke renners.
In de vlakke ritten krijgen we hoogstwaarschijnlijk een duel tussen Marcel Kittel en Nacer Bouhanni. Alhoewel Kittel weinig moeite heeft om Bouhanni te kloppen volgens mij. Daarnaast mogen we zeker Ale Jet (Alessandro Petacchi) zeker niet uit het oog verliezen in de massasprinten.

De Belgen herdenken spontaan de tragische dood van Wouter Weylandt, maar voor de Italianen is deze Giro een eerbetoon aan Marco Pantani, zeg maar de Italiaanse Frank Vandenbroucke.

Artikel: Jonas Ovaere