Tourparade door Engeland

De Tour blijft één van de grootste evenementen ter wereld, zelfs als het wereldkampioenschap voetbal volop aan de gang is. Een Tourstart blijft dan ook uniek. Na vorig jaar het prachtige eiland Corsica, was de Tour dit jaar te gast in het Verenigd Koninkrijk om er het startschot te geven en na een drietal ritten de oceaan over te steken.

De Tourstart van afgelopen weekend was zonder twijfel een groot succes. Het succes was zelfs van die aard dat hij bijna uit zijn voegen barstte. De renners en Tourcaravaan konden amper tussen het talrijk opgekomen publiek hun weg banen naar de finish.

Peloton komt binnen in Londen. Foto Sirotti

Peloton komt binnen in Londen. Foto Sirotti

Een spijtige zaak voor het Britse publiek was natuurlijk de vroege uitschakeling van hun held Mark Cavendish. Jammer voor de sport, maar het was zijn eigen schuld en volgens mij zou hij toch nooit de ongenaakbare Marcel Kittel kloppen. Dit hoort niet voor een renner. Punt. Mijn eerste reactie was dan ook om dit te delen met de buitenwereld en hoe kan dit tegenwoordig beter dan via sociale media? Mijn Facebookstatus, met hoogachting voor de verdienstelijke demarrage van Cancellara, illustreert hetgeen in me omging: Cancellara en Cavendish, hun namen beginnen met dezelfde letters, maar het verschil in klasse is zoooo groot. Fabian blijft een enorme klasbak, Cav een etterbak!

Twee maal Kittel aan het feest dus, en dit zal niet de laatste maal geweest zijn. Hij is simpelweg de snelste van het pak. In de tweede rit kregen onze Belgen (we hebben geen rasspurters meer) al een eerste kans. Helaas zat het Greg van Avermaet niet mee in de finale, maar ik ben er rotsvast van overtuigd dat de Belgen dit jaar niet met lege handen naar huis gaan. Vandaag krijgen we opnieuw een massaspurt met als winnaar Marcel Kittel, maar in de rit van morgen kijk ik enorm uit naar de prestatie van onder meer Sep Vanmarcke. Helaas verloor Sep al tijd en moet hij een kruis maken over de gele trui bij een ritoverwinning in Arenberg.

Auteur: Jonas Ovaere

etappe 3 marcel kittel

Marcel Kittel na zijn overwinning in etappe 3. Foto: Sirotti