Favorieten Ronde van Spanje 2014

Favorieten van de Ronde van Spanje door Jonas Ovaere: In de grote rondes gaan we meestal op zoek naar duels om de spanning op te bouwen. De laatste jaren komen die er meestal voor de start van de rondes. Ook deze keer is dit opnieuw het geval. We krijgen een strijd tussen Christopher Froome en Nairo Quintana. De Brit Froome is veruit de sterkste tegen de klok, maar de Colombiaan Quintana is in normale omstandigheden toch iets sterker bergop.

Hun voorbereiding op deze Ronde van Spanje ziet er ook helemaal verschillend uit. Nairo Quintana won de afgelopen dagen nog de Ronde van Burgos, Froome daarentegen reed geen enkele wedstrijd meer sinds zijn opgave tijdens de kasseirit in de Ronde van Frankrijk.

Naast deze twee topfavorieten, maakte ook Alberto Contador vorige week bekend dat hij zijn heroptreden maakt in de Vuelta. Ik vrees echter dat de Spanjaard niet de nodige trainingskilometers heeft kunnen afwerken om mee te strijden voor de roze trui.
Joaquim Rodriguez wordt ook bij de favorieten gerekend, maar ik geloof niet dat hij op het podium kan eindigen van de Ronde van Spanje. Hij kwam toch een heel pak tekort in de Ronde van Frankrijk. Tenzij hij natuurlijk gepiekt heeft naar de Vuelta. Ook winnaar van vorig jaar Chris Horner zie ik dit jaar geen rol van betekenis spelen.

De Nederlanders Poels, Kelderman en Gesink kunnen alledrie meespelen voor een top-5 plaats, net als de Belg Jurgen Van den Broeck, die toch iets goed te maken heeft tegenover zijn ploeg en fans na enkele tegenvallende Rondes van Frankrijk. Ook de jonge Fransman Thibaut Pinot mogen we niet uit het oog verliezen voor een knappe ereplaats. De landgenoten van Quintana, namelijk Uran en Betancur zijn ook hele sterke renners, zowel bergop als in een strijd tegen de klok, dus deze maken ook een grote kans om in de top-10 te eindigen.

En wat van de beste klimmer uit de afgelopen Ronde van Italië te zeggen? Fabio Aru. Hij maakte mij de sterkste indruk tijdens die Giro. Met momenten sterker zelfs dan winnaar Quintana, maar hij had tijd verloren in het begin van de Giro. Deze renner, met dezelfde stijl en trui als Nibali, zou zomaar opnieuw de verrassing kunnen worden en lijkt me dé favoriet voor de jongerentrui. Als hij rijdt zoals in de Ronde van Italië, strijdt hij zelfs mee voor podium.

Route ronde van spanje 2014

Kaart ronde van Spanje 2014. Bron: La VUelta