Favorieten Gele Trui

Favorieten Gele Trui Tour 2014

Zoals menig wielerkenner ben ik ervan overtuigd dat we in de Tour een duel krijgen tussen Alberto Contador en Christopher Froome. De winnaar van 2007 en 2009 neemt dus de handschoen op tegen de winnaar van vorig jaar. Vorig jaar kregen we dit duel ook, dus zijn veel mensen geneigd te zeggen dat Froome de grote favoriet is, aangezien hij de Ronde van Frankrijk van vorig jaar meer dan 6 minuten sneller afwerkte dan Contador, die slechts 4e werd.

Toch ben ik geneigd om beide renners op gelijke hoogte te stellen, want Alberto Contador maakt een zeer sterke indruk en fladdert terug rond als weleer. Al blijft Froome een sterke indruk maken en moest hij enkel passen voor Contador in de Dauphiné na de gevolgen van zijn valpartij, ik ben ervan overtuigd dat we een spannende strijd krijgen tussen beide renners. Temeer omdat El Pistolero nooit de strijd opgeeft en desnoods op verrassende plaatsen een aanval zal plaatsen. De Spanjaard moet helaas zijn luxehelper Roman Kreuziger missen door wisselende bloedwaarden.

Winnaars Tour de France 2013. Foto: Sirotti

Winnaars Tour de France 2013. Foto: Sirotti

Daarnaast kan Vicenco Nibali de derde hond zijn. Hij zette dit jaar alles op de Tour de France en staat bekend als een sterke ronderenner met een uitstekende techniek in de afdaling. Toch zie ik geen toekomstige Tourwinnaar in deze vinnige Italiaan. Ook Alejandro Valverde is één van de favorieten, maar ook deze renner plaats ik minstens één trapje lager dan de twee topfavorieten.

Ook Van den Broeck, Mollema en andere Talansky’s strijden mee voor het gele hebbeding, maar zullen zich hoogstwaarschijnlijk tevreden moeten stellen met een top5 of top10 plaats als de favorieten geen grote pech kennen. Voor de derde podiumplaats in Parijs ligt de strijd wel open. Auteur: Jonas Ovaere