Favorieten Bolletjestrui

Favorieten Bolletjestrui Tour 2014

De winnaar van de bolletjestrui voorspellen was vroeger zo goed als onmogelijk. Zowat de helft van het Tourpeloton maakte aanspraak op de witte trui met rode bolletjes. Elke vrijbuiter en aanvaller maakten kans om met dit hebbeding op het podium te staan in Parijs. Door een aanpassing in de puntentelling is het systeem de laatste jaren echter fel veranderd. Het aantal punten op bergen buiten categorie is gestegen, terwijl het aantal te verdienen punten op bergen van eerste, tweede, derde en vierde categorie, vooral aanwezig in overgangsritten en dus voer voor de aanvallers, gedaald is. Ook op aankomsten bergop is het puntenaantal gestegen.

Kanshebbers Bollentrui

Door deze wijzigingen zijn de kansen van échte klimmers gestegen en de kans dat een klassementsrenner met de bolletjestrui gaat lopen is vanzelfsprekend ook gestegen. Het zou mooi zijn voor de sport als bijvoorbeeld Contador gaat lopen met de gele trui en Froome met de bolletjestrui. Wielrennen is echter niet zo simpel. Ook renners zoals Jurgen Van den Broeck en Bauke Mollema, die net iets tekort komen om het eindklassement te winnen, kunnen hun kans wagen om met deze leiderstrui naar huis te gaan.

Daarnaast zijn er heel wat vrijbuiters die in 2014 aanspraak maken op de bolletjestrui. Pierre Rolland lijkt me hiervan de sterkste. Dit soort van renners kunnen zowel in de overgangsritten punten sprokkelen als in zware bergritten meegaan met de beste klassementsrenners tot op een paar kilometer van de top. De Fransman liet enkele weken geleden al een sterke indruk na in de Ronde van Italië. Ook zijn ploegmakker Thomas Voeckler en jong Frans klimtalent Romain Bardet kunnen mits de juiste tactiek ook aanspraak maken op de bolletjes.

Nairo Quintana met de Bolletjestrui in 2013. Foto: sirotti

Nairo Quintana met de Bolletjestrui in 2013. Foto: sirotti