Etappe 9

Etappe 9 Tour de France 2014

In tegenstelling tot de voorgaande etappe beginnen de renners vandaag direct aan een forse klim. In het routeboek staat deze etappe genoteerd als een heuvelrit. Het parcours herbergt zes categoriseerde klimmen. De omgeving is groen en bosrijk. In de Vogezen lopen de bergtoppen rond. Deze bergen worden in het Frans daarom ‘ballonnen’ genoemd. Mulhouse is veertien keer eerder gastheer geweest in de Tour de France. In 1981 en 2000 werden hier beslissende tijdritten verreden. Grote namen uit de Tourgeschiedenis zoals Nicolas Frantz, Joaquim Agostinho en Bernard Hinault wisten in Mulhouse te winnen. De winnaar van vandaag komt dus in een illuster rijtje te staan.

Het absolute hoogtepunt van vandaag is de beklimming van de 1.183 meter hoge Markstein. Deze 10,8 kilometer lange col maakt onderdeel uit van de Ballon d’Alsace. Alvorens het peloton hieraan begint, staan er nog vier andere beklimmingen op het programma. Direct na het startschot begint de 8,6 kilometer lange Col de la Schlucht. Na deze klim van de tweede categorie volgt de iets minder lange en steile Col du Wettstein. De Côte des Cinq Châteaux en de Côte de Gueberschwihr vormen daarna de opmaat naar de Markstein. Beide colletjes zijn weliswaar drie tot vier kilometer korter dan de eerste, maar met een stijgingspercentage van 6,1 en 7,9 procent zullen zij voor genoeg opschudding zorgen. In het verlengde van de Markstein ligt tot slot de Grand Ballon, een relatief kort en steil stukje.

Vluchters

Waar de vluchters in de vorige etappe alle gelegenheid kregen om hun voorsprong op te bouwen, zal een eventuele kopgroep vandaag beduidend minder ruimte krijgen. Temeer omdat de laatste klim op meer dan 40 kilometer van de finish ligt. In de afdaling heeft het peloton voldoende tijd om zich her te groeperen. Zelfs de sprintploegen zullen nog kansen ruiken. Met name sprinters zoals Peter Sagan, Matteo Trentin en Samuel Dumoulin maken bij een hergroepering kans op de eindoverwinning plus kostbare punten voor de groene trui. Renners zoals Sylvian Chavanel en Jens Voigt zullen zich graag met een ontsnapping bemoeien. Voigt heeft aangegeven dat dit zijn laatste Tour zal zijn.

route etappe 9 tour de france 2014

Route etappe 9. Bron:Letour