Etappe 7

Etappe 7 Tour de France 2014

De etappe van Épernay naar Nancy is met 234,5 kilometer de op één na langste etappe uit de Tour de France van dit jaar. Épernay maakt evenals Reims onderdeel uit van het historische centrum van de champagneproductie. Ondanks een feestelijke start staat de Tour in de regio Lotharingen wederom stil bij de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Specifiek wordt er vandaag een ode gebracht aan de Tourhelden Lucien Petit-Breton, François Faber en Octave Lapize die tijdens deze oorlog zijn omgekomen. Nancy is een gewaarde aankomstplaats in de Tour. Opvallende namen die hier ooit een ritzege boekten, zijn Fausto Coppi in 1949 en 1952 en Joop Zoetemelk in 1973.

De zevende etappe is voorlopig de laatste vlakke rit in het Tourschema. De route is speciaal omgelegd om de renners een bezoek te laten brengen aan het Ossuarium Douaumont. Dit monument is opgericht ter nagedachtenis aan de 130.000 ongeïdentificeerde soldaten die zijn gesneuveld tijdens de bloederige Slag om Verdun. Ondanks het vlakke karakter van deze rit zitten er in de laatste kilometers twee venijnige klimmetjes van de vierde categorie verstopt. De Côte de Maron zit op 17 kilometer van de eindstreep. De Côte de Boufflers volgt op 5,5 van de meet. De tweede klim is weliswaar iets korter, maar met een stijgingspercentage van 7,9 procent zeker bepalend voor de ontknoping van deze koers.

Favorieten etappe 7

Gezien het slot van de etappe ligt een massasprint in deze vlakke rit niet voor de hand. Het peloton zal aan flarden worden gescheurd op de slotklim. De sprintploegen staan vandaag voor een moeilijke keuze. De koers is lastig te controleren. Nemen zij het risico dat hun kopmannen sneuvelen in het heetst van de strijd of richten zij zich op de tussensprint en laten zij hun kans op de ritoverwinning lopen? Het Tourcomité lijkt deze rit te hebben geschreven voor de vrijbuiters in het peloton. Voor de wildcardploegen Bretange-Séché Environnement, Cofidis, IAM Cycling en NetApp-Endura is het een mooie dag om zichzelf in de kijker te rijden. De ritwinst zal in ieder geval niet zonder slag of stoot naar één van de sprinters gaan.