Etappe 6

Etappe 6 Tour de France 2014

Na het slagveld van gister is er vandaag voldoende tijd om de schade te inventariseren. De 194 kilometer lange rit van Arras naar Rheims is vlak en kabbelend. Arras, in de Hollandse volksmond wellicht beter bekend als Atrecht, was in het verleden belangrijk grensgebied tussen Frankrijk en de Zuidelijke Nederlanden. In 1991 was deze historische stad ook startpunt in de Tour en in 2004 vormde Arras het strijdtoneel van een regenachtige ploegentijdrit. Reims staat in de wielergeschiedenis bekend als de stad waar Theo Middelkamp als eerste Nederlander wereldkampioen werd. Wie de uitslagen van de Tour er op na slaat, zal zien dat de finishplaats Reims garant staat voor een massasprint. Zal de geschiedenis zich vandaag herhalen? Voor de winnaar staat in ieder geval een goede fles champagne koud.

Het parcours is voor Tourbegrippen op papier vrij eenvoudig. De enige obstakels van vandaag zijn twee klimmetjes van de vierde categorie. De eerste klim, de Côte de Coucy-le-Château-Auffrique, is vergelijkbaar met het eerste deel van de Cauberg. De klim is 900 meter lang tegenover een stijgingspercentage van 6,2 procent. De tussensprint van vandaag volgt op 12 kilometer na de top van deze klim. De tweede klim, de Côte de Roucy, is gemiddeld even stijl, maar qua afstand 600 meter langer. De laatste kilometers van deze etappe zijn nagenoeg vlak. De finish loopt echter vals plat omhoog en met de wind als gevaarlijke spelbreker is het aan de gespierde mannen vandaag om te strijden om de etappewinst.

Favorieten etappe 6

In 2002 en 2010 wonnen Robbie McEwen en Allessandro Petacchi de massasprint in Reims. In diezelfde Tour de France wisten zij tevens de groene trui in de wacht te slepen. Zal de winnaar van vandaag ook het groen dragen in Parijs? Die vraag blijft vandaag onbeantwoord. De ritwinst zal waarschijnlijk naar één van de sprintkanonnen uit het peloton gaan. Het vals platte wegdek is op het lijf geschreven van renners zoals Marcel Kittel, André Greipel en Peter Sagan. Mocht de geschiedenis zich niet herhalen, dan is er in de laatste 40 kilometer van deze etappe plaats voor een verrassingsaanval.