Etappe 5

Etappe 5 Tour de France 2014

In de vijfde etappe maakt het peloton opnieuw een uitstapje naar het buitenland en dit keer naar het Belgische Ieper. De Tourorganisatie heeft zich voor deze kasseienrit laten inspireren door de wielerklassieker Parijs-Roubaix, ofwel ‘De hel van het Noorden’. In de startplaats wordt uitgebreid stilgestaan bij de Eerste Wereldoorlog die vandaag precies 100 jaar gelegen losbarstte. Ieper werd omringd door loopgraven en vormde het front van het slagveld en dat is exact wat we vandaag ook mogen verwachten. Een sportief slagveld wel te verstaan. Sommige renners zullen vol zelfvertrouwen ten strijden trekken, andere vrezen deze dag des oordeels. Een ding staat vast. Vandaag wordt het winnen of verliezen.

Kasseien etappe

De organisatie schotelt het wielerpeloton in het tweede deel van de etappe 15,4 kilometer aan kasseienstroken voor verdeeld over 9 secties. Dit zijn aanzienlijk meer stroken dan de Tour in 2004 en 2010 op het programma had staan. Wielerfans herinneren zich vast en zeker nog de ontstellende beelden uit 2010 waarin Fränk Schleck zijn sleutelbeen brak. Favorieten Alberto Contador en Lance Armstrong verloren in deze etappe kostbare seconden. Hoewel de Tour ook dit jaar niet door het beroemde Bos van Wallers-Arenberg mocht, staan er wel twee andere vijf sterren stroken uit Parijs-Roubaix, de Carrefour de L’Arbe (2,1 kilometer) en Mons-en-Pévèle (3 kilometer), op het programma. De laatste sectie, d’Hélesmes à Wallers, eindigt op 7 kilometer van de eindstreep en zal daarom beslissend zijn.

Favorieten etappe 5

Welke renners maken kans op de eindoverwinning in Arenberg? Thor Hushovd triomfeerde in de kasseienetappe in de Tour van 2010. Maar ook Nikki Terpstra die eerder dit jaar Parijs-Roubaix won, heeft deze dag ongetwijfeld aangekruist. Zijn ploeggenoot Tom Boonen wist in eerdere edities van Parijs-Roubaix vier keer de kei mee naar huis te nemen. Daarnaast heeft Fabian Cancellara bewezen dat hij oppermachtig kan zijn. De kans bestaat echter dat hij de taak krijgt om de gebroeders Schleck dit jaar heelhuids over de kasseien te loodsen. Bij Belkin zal deze opdracht zijn weggelegd voor Sep Vanmarcke en Lars Boom en bij Team Sky zullen Geraint Thomas, Ian Stannard en Edvald Boasson Hagen Chris Froome bestaan.

parcours etappe 5 tour de france 2014

Kasseienstroken in Etappe 5 Tour de France 2014. Bron: Le Tour.