Etappe 4

Etappe 4 Tour de France 2014

Met de vierde etappe van Le Touquet-Paris-Plage naar Lille zet het wielerpeloton voor het eerst in deze Tour voet op Franse bodem. De start is in de badplaats Le Touquet-Paris-Plage die in de Hollandse volksmond ook wel ‘Het Hoekske’ wordt genoemd. Zoals alle kustetappes kan de wind een verraderlijke rol gaan spelen. Na 163,5 kilometer vlak wegdek finishen de renners uiteindelijk nabij de Belgische grens in Lille. Een stad met een rijke Tourgeschiedenis. In 1960 en 1994 werd hier het Grand Départ georganiseerd. Daarnaast is Lille vijftien keer eerder finishplaats in de Tour geweest. In 1982 lukte het de Nederlander Jan Raas om hier de eindzege binnen te slepen.

In het parcours zitten twee korte klimmetjes van de vierde categorie verstopt die voor weinig opschudding zullen zorgen in het peloton. De renners gaan vanaf de opaalkust in een zuidwaartse richting landinwaarts via Montreuil, Lumbres, Saint-Omer, Renescure, Cassel, Steenvoorde, Bailleul en Armentières. Gezien de geringe lengte en het vlakke karakter van deze etappe zal het tempo hoog liggen. Het landschap biedt daarnaast weinig beschutting. Mocht de wind een rol van betekenis gaan spelen dan zijn eventuele kleine kopgroepen zeker in het nadeel. De tussensprint ligt op ruim 70 kilometer van de finish. Deze punten zullen daarom naar aller waarschijnlijkheid een troostprijs zijn voor de meest strijdlustige renners.

Snelheid en tactiek zijn vandaag de sleutelwoorden. Eventuele vluchtpogingen zullen in de kiem worden gesmoord door de sprintploegen. Zij moeten hun successen in de eerste week van de Tour oogsten. Hierna volgen de Vogezen, Alpen en Pyreneeën. Wanneer er waaiers ontstaan en het peloton op de kant wordt getrokken, is het echter wel mogelijk dat de traditionele sprinttreinen worden ontregeld. Het is aan de andere sprinters om te profiteren van een ontregelde Giant-Shimano of Omega Pharma-Quick Step trein. Beruchte waaieretappes uit het verleden tonen aan dat ook de favorieten voor het eindklassement moeten oppassen voor onnodig tijdverlies. De Tourorganisatie voegt hier een belangrijk detail aan toe met het oog op de komende kasseienetappe. Tijdverlies kan er toe leiden dat de ploegleiderswagen zakt in de rangschikking. Materiaalpech morgen kan hierdoor desastreus worden.

Aankomst etappe 4 in Lille.

Aankomst etappe 4 in Lille.