Etappe 3

Etappe 3 Tour de France 2014

Het overzeese avontuur in Engeland wordt geheel in stijl afgesloten met een vlakke rit en een Grande Finale in Londen. De etappe gaat van start in Cambridge. In de daaropvolgende 155 kilometer rijdt het peloton langs tal van toeristische trekpleisters zoals de Thames, de Big Ben en The Mall. Deze 500 meter rechte finishstraat is bekend van de Olympische wegwedstrijd in 2012. Het Koninklijke Buckingham Palace schittert op de achtergrond. Het publiek zal evenals tijdens de Olympische Spelen massaal aanwezig zijn. De grote vraag van vandaag is natuurlijk of welke sprinter in deze idyllische setting weet te winnen.

Het parcours is vlak en voor de sprintploegen eenvoudig controleerbaar. Op een kleine 50 kilometer van de eindstreep ligt de tussensprint. Laten de topsprinters bij deze krachtmeting in Epping Forest hun ware gezicht zien? Of sturen zij hun ploegmakkers vooruit het bos in om de punten weg te kapen. Op 25 kilometer van de finish rijden de renners door het oude Olympische dorp om de rit vervolgens te eindigen bij het Queen Victoria Memorial. Al met al dus een heel ander parcours dan tijdens de Olympische wegwedstrijd waarin de renners een lokale ronde moesten rijden. Daarnaast stond er toen een venijnige heuvel op het programma, Box Hill, waar de renners maar liefst negen keer over heen reden.

Favorieten

In tegenstelling tot de traditionele slotetappe van de Tour met de finish op de Champs-Élysées waarin alle kaarten al zijn geschut, ligt het klassement vandaag nog volledig open. Niet alleen het publiek in Engeland, maar ook de kijkers thuis kunnen zich opmaken voor een razendsnelle rit met een daverende massasprint. De Duitse tandem Marcel Kittel en John Degenkolb zal er alles aan doen om de tweede overwinning te pakken. Maar ook renners zoals André Greipel en Matthew Goss kunnen een gooi doen naar de overwinning. In de lijst met outsiders zoals Alexander Kristoff, Nacer Bouhanni, Arnaud Démare, Peter Sagan en Tom Veelers valt de naam van Kristoff extra op. Hij won namelijk Olympisch brons tijdens de wegwedstrijd van 2012 achter Aleksandr Vinokoerov en Rigoberto Urán.

route etappe 3 tour de france 2014

Parcours etappe 3 Tour de France 2014. Bron: Le Tour