Etappe 21

Etappe 21 Tour de France 2014

Veel renners zullen naar deze laatste Tourdag hebben uitgekeken. Doorgaans wordt de etappe gebruikt als een soort ‘uitzwaai-etappe’ waarin genoeg tijd is voor reflectie. De truidragers poseren voor de camera’s en de winnaar beklinkt onderweg alvast zijn Tourzege met een glas champagne. Vorig jaar deelde Joaquim Rodríquez zelfs sigaren uit in het peloton. Hoewel het vanzelfsprekend lijkt dat de laatste rit eindigt op de Champs-Élysées is dit pas het geval sinds 1975. Voor die tijd eindigde de Tour in Ville-d’Avray (1903), het Parc des Princes (1904-1967) en het Velodrome de Vincennes (1968-1974). Evenals vorig jaar, tijdens de feestelijke 100e editie, rijdt het peloton direct langs het Louvre en de Arc de Triomphe.

Als het startschot klinkt in Évry zijn de renners nog 137,5 kilometer verwijderd van de finish in Parijs. Bij aankomst in Fontenay-lès-Briis volgt een zeer kort en venijnig klimmetje van 5,2 procent. Op kilometer 91 vindt de tussensprint plaats die eventueel nog belangrijk kan zijn in de strijd om het groen. In het laatste gedeelte van de etappe rijdt het peloton 8 ronden dwars door de straten van Parijs. De Champs-Élysées is kaarsrecht en met kleine kasseitjes betegeld. Het wegdek lijkt vlak, maar in werkelijkheid loopt het hier vals plat omhoog. Wie in de sprint te vroeg op kop komt, loopt daarom het risico dat zijn benen vlak voor de streep vollopen.

Favorieten slotetappe Parijs

Met de belangen van de sprintploegen in het achterhoofd ligt het voor de hand dat deze etappe opnieuw in een massasprint eindigt. Mark Cavendish zal zich willen revancheren. Pakt hij dit jaar zijn vijfde zege op de Champs-Élysées? Marcel Kittel is een geduchte tegenstander. Hij zal zijn naam door middel van deze overwinning definitief willen vestigen. De strijd om de groene trui zou daarnaast zo maar eens op de eindstreep beslist kunnen worden. Wie zich in de aanloop van deze etappe verveelt, kan zich buigen over de volgende vraag: Welke drie Nederlandse renners wonnen op de Champs-Élysées? In 1976 was dat Gerben Karstens, in 1978 triomfeerde Gerrie Knetemann en in 1988 drukte Jean-Paul van Poppel zijn wiel als eerste over de streep.

finish etappe 21 tour de france 2014 parijs

Etappe 21 eindigt traditioneel op de Champs Elysees.