Etappe 20

Tijdrit: Etappe 20 Tour de France 2014

De Tour de France 2014 zal de boeken ingaan als de ronde met de minste tijdritkilometers ooit. Niet alleen de tweede individuele tijdrit, maar ook de proloog en ploegentijdrit zijn in deze editie achterwege gelaten. Het tijdrijden werd overigens pas in 1934 geïntroduceerd in de Tour. Twee keer eerder stond het startpodium in Bergerac. In 1961 won Jacques Anquetil de race tegen de klok en in 1994 versloeg Miguel Indurain al zijn opponenten. De organisatie verwacht dit jaar wederom een grote naam aan dit legendarische lijstje toe te kunnen voegen. Door het weglaten van de gebruikelijke tijdritkilometers hoopt Tourdirecteur Christian Prudhomme zo lang mogelijk de spanning in de ronde te houden. Zijn de onderlinge verschillen te groot of valt de beslissing in deze tijdrit?

Een tijdrit van 54 kilometer is geen eenvoudige opdracht aan het eind van een zware laatste Tourweek. De renners kunnen vandaag geen beschutting zoeken in het peloton. Elk detail moet kloppen en het hebben van slechte benen kan zomaar worden afgestraft met minuten tijdverlies. Het parcours verloopt heuvelachtig met een hoogteverschil tussen de 41 en 224 meter. Onderweg vinden er twee tijdmetingen plaats. Het eerste meetpunt ligt op 19 kilometer in Beleymas. De tweede meting vindt 20 kilometer verderop plaats in Font de Meaux. Met name het laatste gedeelte van het parcours bevat enkele technische bochten en verraderlijke stukken vals plat. In dit gedeelte kunnen de renners kostbare seconden verliezen.

Favorieten tijdrit

Hoewel het parcours op en af gaat, zullen de echte tijdritspecialisten zoals Toni Martin en Fabian Cancellara zeker van zich doen spreken. Normaal gesproken behoort Bardley Wiggins ook in dit rijtje thuis, maar hij is door Team Sky niet opgenomen in de Tourselectie. Een duel tussen de titelverdediger Froome en zijn ploeggenoot Wiggins blijft daardoor dit jaar opnieuw uit. Wie lokt Froome in deze tijdrit dan wel uit zijn tent? De concurrentie zal van Alberto Contador moeten komen. Als Contador zijn oude vorm weer te pakken heeft, dan kan ook hij op dit tijdritparcours prima uit de voeten. Andere klassementsmannen die over goede tijdritbenen beschikken, zijn Tejay van Garderen, Roman Kreuziger en Jurgen van den Broeck.

profiel etappe 20 tijdrit tour de france 2014

Profiel etappe 20 Tour de France 2014. Foto: Letour