Etappe 2

Etappe 2 Tour de France 2014

Evenals de openingsetappe worden ook de tweede en derde rit op Engelse bodem verreden. Na het vlakke parcours van gister krijgen de renners vandaag een heuvelachtig landschap voorgeschoteld. De 201 kilometer lange rit van York naar Sheffield voert het peloton langs pittoreske dorpjes, verraderlijke kasseienstraten en karakteristieke Engelse pubs. Voor de kijkers thuis is dit een ideale zondagsrit vol met culturele plaatjes en historische verhalen. York was bijvoorbeeld een belangrijke vestingstad voor de Romeinen en later ook voor de Vikingen. Sheffield werd bekend tijdens de Industriële Revolutie dankzij de innovatieve staalproductie. Het parcours zal echter genoeg sportief spektakel opleveren waardoor deze traditionele beelden vanzelf weer naar de achtergrond verdwijnen.

De Tourdirectie vergelijkt deze heuvelrit in het rondeboek met de voorjaarsklassieker Luik-Bastenaken-Luik. Het parcours bevat negen relatief korte klimmen variërend van de vierde tot en met de tweede categorie. De zwaarste klim van vandaag is de Côte de Holme Moss. Deze klim is 4,7 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingpercentage van 7 procent. De finale van deze etappe herbergt vier lastige klimmetjes. Wie heeft de benen om daar het verschil te maken? De winnaar van Luik-Bastenaken-Luik 2014, Simon Gerrans, zal zich zeker thuis voelen op dit parcours.

Favorieten etappe 2

Voor de pure sprinters is deze etappe te zwaar en voor de klassementsrijders wordt het oppassen geblazen. Kijk bijvoorbeeld naar de tweede etappe van Bastia naar Ajaccio in de Tour van vorig jaar. In deze rit triomfeerde Jan Bakelants. Hij won niet alleen de etappe, maar ook de leiderstrui. In de daaropvolgende heuvelrit raakte Bakelants het geel kwijt aan niemand minder dan de zojuist genoemde Gerrans. Gezien de vele klimmetjes lijkt een vroege ontspanning van renners met aspiraties voor de bolletjestrui onvermijdelijk. In de laatste kilometers zullen klassementsrijders zoals Chris Froome, Alberto Contador, Vicenzo Nibali, Alejandro Valverde, Rui Costa, Rigoberto Uran, Bauke Mollema en Michal Kwiatkowski op de eerste rij willen zitten. Blijft de strijd tussen hun echter uit en verloopt de cours rustig, dan zou groene trui jager Peter Sagan weleens met de overwinning aan de haal kunnen gaan.

parcours etappe 2 tour 2014

Route etappe 2 Tour de France 2014. Bron: Letour