Etappe 19

Etappe 19 Tour de France 2014

De renners laten de Pyreneeën achter zich en zetten een noordelijke koers in richting Parijs. Alvorens het zo ver is, staan er eerst nog twee andere etappes op het programma. Vandaag wordt er een vlakke rit verreden. Morgen volgt een individuele tijdrit. Maubourguet maakt dit jaar haar debuut als startplaats in de Tour. Vanuit daar voert de etappe naar Bergerac, de ‘stad der zonden’. Onderweg rijdt het peloton door de prachtige natuur van de Dordogne, één van de meest aantrekkelijke streken van Frankrijk. De klassementsrijders en sprinters zullen zich niet van de wijs laten brengen door deze verleidelijke en rustgevende omgeving. Hun vizier is gericht op de tijdrit van morgen en de finish overmorgen in Parijs.

Het peloton krijgt vandaag aardig wat kilometers te verduren. De etappe van Maubourguet naar Bergerac heeft een lengte van 208,5 kilometer. Het wegdek is vlak. Alleen in de laatste 12 kilometer zit een klimmetje van de vierde categorie verstopt. De Côte de Monbazillac is een korte helling van gemiddeld 7,6 procent die wordt gebruikt als wijngaard. Het landgoed maakt onderdeel uit van het Château van Monbazillac dat dateert uit de 16e eeuw. De tussensprint ligt op kilometer 130,5 van deze etappe in het karakteristieke plaatsje Tonneins.

Kanshebbers etappe 19

De sprinters zullen vermoeid zijn door het klimwerk van de afgelopen dagen. Sommigen dromen misschien al over een sprint op de Champs-Elysées. De kans is daarom groot dat een kopgroep veel ruimte krijgt van het peloton. Wie na 18 koersdagen nog benen en moraal over heeft, zal mee willen zitten in een ontsnapping. Hoe groter de kopgroep, des te meer kans dat de aanvallers vandaag om de eindoverwinning gaan strijden. Op de flanken van de Monbazillac zal het kaf van het koren worden gescheiden. Mocht de voorsprong klein zijn, dan zullen het toch de sprinters zijn die met deze etappe aan de haal gaan. De winnaar krijgt vanavond in ieder geval een goed glas witte wijn voorgeschoteld.