Etappe 18

Etappe 18 Tour de France 2014

Dit Tourjaar zal het publiek niet alleen de Alpe d’Huez, maar ook de Mont Ventoux moeten missen. Vorig jaar werd er op deze ‘Reus uit de Provence’ een prachtige aanval geplaatst door Mikel Nieve, Nairo Quintana en Chris Froome. In ruil voor deze kale berg staat vandaag de Tourmalet op de agenda en dat is zeker niet de minste. Sterker nog de Tourmalet, die ook bekend staat als de slechte omweg, is de meest beklommen berg in de Tourgeschiedenis. De etappe start in Pau. Deze startplaats voert na Parijs en Bordeaux de lijst aan van de best bezochte steden in de Tour. De finish op de top van de Hautacam vormt de ultieme climax van deze lastige klimopdracht.

De etappe is met 145,5 kilometer weliswaar iets langer dan gisteren, maar nog steeds relatief kort vergeleken met de voorgaande ritten. De aanloop is rustig met twee korte beklimmingen van de derde categorie. De Côte de Bénéjacq en de Côte de Loucrup zijn vergelijkbaar. De tussensprint in Trébons ligt aan de voet van de 2.115 meter hoge Tourmalet. De eerste kilometers zijn niet bijzonder steil, maar na kilometer 7 komt het stijgingspercentage niet meer onder de 8 procent. Op de top van deze 17,1 kilometer lange beklimming rijdt het peloton langs het borstbeeld van oud-Tourdirecteur Jacques Goddet. De afdaling die volgt, is 35 kilometer lang. De slotklim, de Hautacam, behoort met 13,6 kilometer en een stijging van 7,8 procent evenals de Tourmalet tot de buitencategorie.

Slotklim Tour 2014

Vier keer eerder fungeerde de Hautacam als slotklim in de Tour. In 1994 wist Luc Leblanc hier winnend over de streep te komen en in 1996, 2000 en 2008 deden Bjarne Riis, Javier Otxoa en Juan José Cobo dit ook. De klassementsrenners hebben vandaag de koers in handen. Gunnen zij een kopgroep de ruimte, dan heerst er op de Tourmalet wellicht een staakt-het-vuren. Thomas Voeckler bewaart in ieder geval goede herinneringen aan deze beklimming. In 2012 was hij hier als eerste boven. Voor de renners met minder goede tijdritbenen is het zaak om in deze laatst bergrit een beslissende aanval te plaatsen.

profiel  route etappe 18 tour de france 2014

profiel etappe 18 Tour de France 2014. Bron: Letour

Beklimming etappe 18 Tour de France 2014. Bron: Letour

Beklimming etappe 18 Tour de France 2014. Bron: Letour