Etappe 17

Etappe 17 Tour de France 2014

Na de langste etappe volgt vandaag de kortste. Onder het motto ‘kort maar krachtig’ heeft de Tourdirectie vier beklimmingen van de hoogste categorieën opgenomen in een etappe van slechts 124,5 kilometer. Daarnaast maakt het peloton na Engeland en België opnieuw een buitenlands uitstapje. Dit keer brengt de Tour in het begin van de etappe een kort bezoek aan Spanje. De startplaats Saint-Gaudens fungeerde in het verleden meestal als finish. Grote namen zoals Louison Bobet, Gino Bartali, Luis Ocaña en Charly Gaul wonnen hier. Stuk voor stuk waren dit wielrenners met geweldige klimkwaliteiten. De etappe leidt het peloton naar Saint-Lary-Soulan en eindstreep is getrokken op de top van de Pla d’Adet.

Het parcours van deze bergrit is spectaculair. De eerste dertig kilometer zijn vlak. Daarna maakt het peloton zich op voor de Col du Portillon, de Col de Peyresourde en de Col de Val Louron-Azet oftewel drie serieuze beklimmingen van de eerste categorie. De Portillon en de Peyresourde hebben allebei een stijgingspercentage rond de 7 procent, maar de Peyresourde is met 13,2 kilometer wel 4,9 kilometer langer dan de Portillon. Na een afdaling van 9 kilometer komen de renners aan in Loudenvielle, een sprookjesachtige vallei in de Pyreneeën. De derde klim, de Col de Val Louron-Azet ligt op een hoogte van 1.580 meter. Gemiddeld is deze col 8,3 procent. De slotklim op de Pla d’Adet behoort met een lengte van 10,2 kilometer, een stijging van 8,3 procent en een hoogte van 1.654 meter tot de ‘hors catégorie’.

profiel etappe 17 ronde van frankrijk 2014

Profiel etappe 17 Tour de France 2014. Foto: Letour.

Kanshebbers Etappe 17

De Tour schotelt het peloton een zeer lastige opdracht voor. Niet alleen de klassementsmannen, maar ook de sprinters zullen het beste in zichzelf naar boven moeten halen. Door de geringe lengte van de etappe is het tijdlimiet strak. De sprinters zullen daarom de handen in één slaan en samen een achtervolgende groep vormen. Voor een uitlooppoging is weinig ruimte. Een geslaagde aanval wordt wellicht beloond met een podiumplek in Parijs. Morgen volgt immers de laatste bergrit. In 1975 wist Joop Zoetemelk op Pla d’Adet te winnen. Doet Bauke Mollema hem dat 39 jaar later na?

etappe 17 col 3
etappe 17 col 2
etappe 17 col 1