Etappe 16

Etappe 16 Ronde van Frankrijk 2014

De derde Tourweek start in de Middeleeuwse vestingstad Carcassonne. Na de tweede rustdag staat vandaag de langste etappe van deze Toureditie op het programma. Om van Carcassonne naar Bagnères-de-Lunchon te komen, overbrugt het peloton een afstand van 237,5 kilometer. Dit betekent dat de renners zes uur op de fiets zitten. Onderweg komen zij vijf beklimmingen tegen. In het Tourverleden is deze route meerdere malen verreden, echter meestal andersom. De Fransman Albert Bourlon vestigde hier in 1947 het record van de langste succesvolle ontsnapping. Hij demarreerde direct vanuit de startblokken en slaagde erin om zijn solo-ontsnapping van 253 kilometer zegevierend af te sluiten.

In tegenstelling tot de voorgaande drie bergritten eindigt deze etappe niet bergop, maar met een afdaling richting Bagnères-de-Lunchon. Het parcours begint rustig met in de eerste 75 kilometer twee klimmetjes van de vierde categorie. Met het aantreden van de laatste drie cols zullen de renners pas merken dat zij echt in de Pyreneeën zijn aanbeland. De Col de Portet-d’Aspet is vooral bekend vanwege de dramatische valpartij van Fabio Casartelli in 1995. Geruime tijd werd deze col in de Tour vermeden. In 2007, 2010 en 2013 maakte de berg haar rentree. De Col des Ares is een opwarmertje voor de Port de Balès. Deze klim van de buitencategorie heeft een lengte van 11,7 kilometer, een stijging van 7,7 procent en een hoogte van 1.753 meter. Na de top volgt een 20 kilometer lange afdaling.

Favorieten etappe 16

Als iemand vandaag een eerbetoon zou kunnen brengen aan Bourlon, dan is het Thomas Voeckler. In 2010 en 2012 wist hij in Bagnères-de-Lunchon de etappe op zijn naam te schrijven. Strijdlustig als hij is, zal hij voor een hattrick gaan. De laatste klim voorloopt uiterst grillig en is daardoor ideaal voor een tactische demarrage. Wie op de top van de Port de Balès een voorsprong heeft van minstens een halve minuut maakt met een goede afdaling kans op de eindoverwinning. Vincenzo Nibali wordt sinds 2012 beschouwd als de beste daler in het peloton. Maar ook Samuel Sanchez en Cadel Evans hebben in het verleden bewezen dat zij over goede daalkunsten beschikken.

etappe 16 profiel 2014

Profiel van de 16e etappe. Bron: Letour

etappe 16 col 1