Etappe 15

De vijftiende etappe van Tallard naar Nîmes is een overgangsetappe richting de Pyreneeën. In tegenstelling tot gisteren biedt het parcours vandaag weinig uitdaging. De start vindt plaats in Tallard. Dit dorpje is één keer eerder opgenomen geweest in de Tour van 2007. Toen leidde de etappe naar Marseille. Het culturele affiche van deze zondagsrit is prachtig. Het peloton trekt in zuidwaartse richting en komt onderweg diverse kastelen en ruïnes tegen. Nîmes staat bekend om haar rijke Romeinse geschiedenis en de archeologische restanten daarvan. De tweede Tourweek wordt in stijl afgesloten met een finish voor het Amfitheater van Nîmes. Morgen genieten de renners van hun tweede en tevens laatste rustdag alvorens zij aan de Pyreneeën beginnen.

Met 222 kilometer behoort deze vlakke etappe tot één van de langste ritten uit deze Tour. De tussensprint ligt in La Galine op iets minder dan 50 kilometer van de finish. Hoewel het parcours vlak is, zou de wind een belangrijke stempel op de koers kunnen drukken. De omgeving is landelijk en het wegdek is glooiend. De wind heeft hier dus vrij spel. Ontstaan er waaiers, dan is de kans groot dat het peloton scheurt en dat zelfs de klassementsrenners in deze etappe op moeten passen. Wielerfans herinneren zich vast nog de waaieretappe van vorig jaar waarin Bauke Mollema kostbare seconden pakte op zijn concurrenten in de ogenschijnlijk eenvoudige etappe van Tours naar Saint-Armand-Montrond.

Verloop etappe

Als de wind zich gedeisd houdt en de sprintploegen de leiding nemen, dan zijn de koplopers waarschijnlijk al vlak voor de tussensprint teruggepakt. Eventuele latere uitlooppogingen zijn bijna gedoemd om te mislukken. In 2008 won Mark Cavendish in Nîmes de massasprint en het is zeker niet onwaarschijnlijk dat hij dit kunstje vandaag gaat herhalen. Zijn voornaamste uitdagers zijn Marcel Kittel en André Greipel. De sprintploegen die nog geen succes hebben gehad in deze Tour zullen bij een massasprint vooraan willen zitten. Vandaag is namelijk één van de laatste twee kansen op een sprint voorafgaand aan de slotetappe in Parijs.