Etappe 14

Etappe 14 Tour de France 2014

De zaterdagetappe van Grenoble naar Risoul is de tweede en tegelijkertijd laatste rit in de Alpen. De Tour bezocht Grenoble voor het laatst in 2011. Toen stond hier een tijdrit op het programma die ten prooi viel aan Tony Martin. Vandaag kunnen de wielerfans zich opmaken voor een enerverende bergetappe met drie legendarische beklimmingen, de Col du Lautaret, de Col d’Izoard en de Risoul. De Risoul maakt dit jaar haar debuut in de Tour. Deze slotklim is in het verleden wel verreden in de Ronde van de Toekomst en het Critérium du Dauphiné. In de winter is Risoul een geliefde plaats om te skiën en après-skiën.

Wie niets van deze spannende bergetappe wil missen, schakelt de televisie in het begin van de middag aan en zetelt zich de rest van de dag op de bank. De eerste col, de Col du Lautaret, zal dankzij een lange aanloop en een totale lengte van 34 kilometer garant staan voor een wirwar aan uitlooppogingen. Na een aanzienlijke afdaling komt het peloton aan in Briançon om vervolgens te beginnen aan de Col d’Izoard. Deze tweede col behoort tot de buitencategorie en ligt op een hoogte van 2.360 meter. Het eerste gedeelte van deze 19 kilometer lange klim is onregelmatig. Percentages van 8,4 tot 2,7 procent wisselen elkaar af. De laatste zeven kilometers zijn daarentegen gelijkmatig en gemiddeld 8,2 procent. De Risoul is regelmatiger. De renners leggen richting de eindstreep een afstand van 12,6 kilometer af tegen een stijgingspercentage van 6,9 procent.

Favorieten etappe 14

Vandaag is er zowel voor de avonturiers als de klassementsmannen voldoende ruimte om aan te vallen. Nairo Quintana en Chris Froome lieten al eens hun gezicht zien op de Risoul. Quintana deed dit tijdens een klimtijdrit in de Ronde van de Toekomst van 2010. Froome finishte hier als tweede tijdens een etappe in het Critérium du Dauphiné van 2013. Alberto Contador kent dit gebied van een trainingskamp en Pierre Rolland zal evenals vorig jaar voor de bergpunten willen gaan. De sprinters zullen in een vroeg stadium een bus vormen in de hoop het tijdlimiet te halen.

route etappe 14

Profiel etappe 14 Tour de France 2014. Bron: Letour

Beklimming etappe 14 Tour de France 2014. Bron: Letour

Beklimming etappe 14 Tour de France 2014. Bron: Letour

Beklimming etappe 14 Tour de France 2014. Bron: Letour

Beklimming etappe 14 Tour de France 2014. Bron: Letour