Etappe 13

Etappe 13 Tour de France 2014

Een Tour de France zonder de Alpe d’Huez zal voor veel Nederlandse wielerfans even onbevredigend in de oren klinken als een Amstel Gold Race zonder de Cauberg. In totaal finishte de Tour 27 keer op de Alpe d’Huez. Maarliefst 8 keer was hier een Nederlander als eerste boven. Bocht 7 is traditiegetrouw ‘de Nederlandse bocht’. De bekende Alpentop met 21 haarspeldbochten kreeg vorig jaar tijdens de 100e editie van de Tour een eervolle vermelding in het Tourschema dankzij een dubbele beklimming. Dit jaar zullen de wielerfans het zonder de Alpe d’Huez moeten stellen. Wat krijgen zij hiervoor terug? Het peloton finisht tweemaal bergop in de Alpen. Vandaag is de eindstreep getrokken op de Chamrousse. Deze klim van de buitencategorie brengt de renners naar een hoogte van 1.730 meter.

De bergrit van Saint-Étienne naar Chamrousse begint heuvelachtig. De totale lengte is 200 kilometer. Pas in de laatste 50 kilometer vangt het serieuze klimwerk aan. Na een afdaling volgt een 8 kilometer lange klim van de derde categorie, de Col de la Croix de Montvieux. Onderweg rijdt het peloton langs Grenoble, de startplaats van morgen. Het slotstuk bestaat uit twee pittige Alpencols. De eerste daarvan is de 14,1 kilometer lange Col de Palaquit. Deze voor de Tour onbekende beklimming is grillig qua opbouw. Gemiddeld is de Palaquit 6,1 procent, maar aan de voet zitten stukken van 10,5 procent. Direct na de afdaling ligt de 18,2 kilometer lange Chamrousse. Deze slotklim verloopt evenals de voorgaande col onregelmatig. In de eerste zeven kilometer zitten uitschieters van 11 procent.

Kanshebbers etappe 13

De Col de la Croix de Montvieux zal aanleiding geven voor een eerste ontsnappingspoging. Tijdens het laatste uur van deze etappe moeten de favorieten hun ware gezicht laten zien. Nairo Quintana, Joaquim Rodriguez en Alberto Contador zullen het vuur aan de schenen van titelverdediger Chris Froome willen leggen. De vraag is of zij vandaag de benen hebben om aan te vallen. Andere favorieten zoals Rui Costa, Bauke Mollema, Mathias Frank en Daniel Martin hebben tijdens de Ronde van Zwitserland bewezen dat zij klaar zijn voor de Tour.

Profiel etappe 13. Bron: Letour

Profiel etappe 13. Bron: Letour

etappe 13 col1etappe 13 col 2