Etappe 12

Etappe 12 Tour de France 2014

Onder het motto ‘geen zorgen voor de dag van morgen’ zullen de sprinters uitkijken naar deze overgangsetappe. De etappe start in Bourg-en-Bresse, een gebied dat van oudsher bekend staat om de pluimveehouderij. Tom Boonen zal vandaag in ieder geval met een goed gevoel aan de start staan. In 2007 won hij in Bourg-en-Bresse de sprint en stelde hij tevens zijn groene trui veilig. Het Bourgondische landschap onderweg oogt rustig en sfeervol. Hoewel de Tourdirectie evenals vorig jaar in Lyon hadden kunnen eindigen, kozen zij dit jaar voor Saint-Étienne. Deze stad gelegen aan de Loire, de langste rivier van Frankrijk, is sinds 1950 maar liefst 22 keer eerder als aankomstplaats opgenomen in het Tourschema.

Hoewel deze 185,5 kilometer lange etappe als vlak staat genoteerd in het rondeboek staan er toch vier kleine gecategoriseerd klimmetjes op het programma. In tegenstelling tot gisteren zitten ze verspreid over de gehele etappe, waardoor de gevolgen hiervan minder desastreus zullen zijn. Het terrein is golvend en de eerste twee klimmetjes zijn relatief kort. De laatste twee klimmen, de Col des Brosses en de Côte de Grammond, zijn weliswaar 15,3 en 9,8 kilometer lang, maar met een gemiddeld stijgingspercentage van 3,3 en 2,9 procent beduidend minder steil.

Favorieten etappe 12

De sprinters zullen hun zinnen hebben gezet op deze etappe. Een eventuele kopgroep zal daarom in eerste instantie weinig ruimte krijgen. Als de sprintploegen het spel tactisch spelen, dan sturen zij één van hun ploeggenoten vooruit. De concurrerende sprintploegen zullen vervolgens het kopwerk moeten verrichten. Omega Pharma-Quick Step heeft wat dat betreft twee hete hangijzers in het vuur. Enerzijds Tom Boonen om mee te gaan in een ontsnapping, anderzijds Mark Cavendish om de sprint afmaken. Hoewel Marcel Kittel in de voorgaande Tour succesvoller bleek dan Mark Cavendish is de Tourdirectie ervan overtuigd dat de strijd tussen deze twee sprintkanonnen dit jaar opnieuw zal losbarsten. Cavendish zou in 2013 te veel wedstrijden hebben gereden en daardoor aan scherpte hebben ingeboet. Overigens eindigde de laatste aankomst in Saint-Étienne niet in een massasprint. In 2014 kwamen Marcus Burghardt en Carlos Barredo namelijk als eerste over de finish.

etappe 12 ronde van frankrijk 2014

Profiel etappe 12 Tour de France 2014. Bron: Letour.