Etappe 11

Na drie dagen fietsen in de Vogezen met als klapstuk La Planche des Belles Filles geniet het peloton op dinsdag 15 juli van een welverdiende rustdag. In de tweede Tourweek staan de Alpen op het programma. Alvorens het zover is, komen er nog twee vlakkere etappes aan bod. De eerste daarvan is een heuvelrit van Besançon naar Oyonnax. Besançon is een vaste trekpleister in de Tour. Vier keer had Nederlands hier succes. In 1964 won Henk Nijdam de etappe naar Besançon en de dag daarna was het aan Jan Janssen. De sprinters Jean-Paul van Poppel en Jeroen Blijlevens triomfeerden hier in 1988 en 1996. Oyonnax behoort daarentegen tot één van de negen nooit eerder bezochte etappesteden van deze Tour. In 2013 werd in deze stad, die bekend staat om het produceren van plastic, daarom een testrit verreden tijdens het Critérium du Dauphine.

Etappe 11 heeft een lengte van 187,5 kilometer. Het zwaartepunt ligt evenals in de zevende en achtste etappe aan het eind. In de laatste 50 kilometer zitten vier gecategoriseerde klimmetjes verborgen. De eerste is de Côte de Rogna. Deze 7,6 kilometer lange klim heeft een stijging van 4,9 procent. Daarna volgt de Côte de Choux, een korte kuitenbijter met 6,5 procent en een lengte van 1,7 kilometer. In het verlengde van deze beklimming ligt de Côte de Désertin. Het laatste gecategoriseerde klimmetje is de Côte d’Échallon. Deze 3 kilometer lange klim is gemiddeld de steilste van vandaag. De etappe eindigt met een afdaling, waardoor de kans op hergroepering van het peloton vrij groot is.

In deze Tour zijn 5 heuvelritten opgenomen. De etappe van vandaag is er één van. De dag na een rustdag is voor veel wielrenners lastig. Sommigen kiezen er zelfs voor om op de rustdag alsnog een ronde te fietsen. Wanneer er op de laatste beklimmingen serieus wordt doorgetrokken, zal menig bovenbeen dan ook vollopen. In de afdaling valt echter veel goed te maken. Zelfs de sprinters maken vandaag bij een hergroepering kans op de eindoverwinning. Met de Alpen in het vooruitzicht zullen zij hun treintjes in gereedheid brengen.