Etappe 10

Etappe 10 Ronde van Frankrijk 2014

Vandaag is het 14 juli, oftewel Quatorze Juillet. Op deze nationale feestdag vieren de Fransen het begin van de Revolutie in 1789 die werd ingeluid door de bestorming van de Bastille. Traditioneel gaat dit feest gepaard met vuurwerk en een militair defilé op de Champs-Elysées. De etappe van vandaag zal eveneens voor vuurwerk zorgen en de Franse wielrenners zullen extra gemotiveerd zijn. Voor het eerst in deze Tour wordt er een echte bergrit verreden met zeven serieuze beklimmingen verdeeld over 140 kilometer. De finish ligt op de 1148 meter hoge La Planche des Belles Filles. Volgens de legende sprongen hier in 1635 vele jonge meisjes de afgrond in, omdat zij op de vlucht waren voor wrede Zweedse huursoldaten.

De totale lengte van deze etappe bedraagt 161,5 kilometer. De eerste col die het peloton moet bedwingen, is de Col du Firstplan. Daarna volgt de Petit Ballon. Deze berg is met 9,3 kilometer ironisch genoeg de langste van vandaag. Na 10 kilometer afdalen, beginnen de renners aan de Col du Platzerwasel. Deze bekende bergtop in de Vogezen met een stijging van 8,4 procent stond ook in 1967 en 2009 op het programma. Destijds waren Jesus Aranzabal en Sylvian Chavanel als eerste boven. De Col d’Oderen en de Col des Croix zijn vanwege hun geringe lengte zeker niet de moeilijkste obstakels. De Col des Chevrères en de slotklim bevatten daarentegen zeer verraderlijke stukken tot wel 20 procent, gemiddeld zijn deze klimmen 9,5 en 8,5 procent.

Profiel etappe 10 Tour de France 2014. Bron: Letour

Profiel etappe 10 Tour de France 2014. Bron: Letour

Historie La Plache des Belles Filles

Toen de Tour in 2012 eindigde op La Planche des Belles Filles won Chris Froome de etappe en pakte zijn ploeggenoot Bradley Wiggins de gele trui. Vorige jaar waren de rollen omgedraaid. Froome won niet alleen het eindklassement, maar ook de eerste en derde bergrit. Als iemand dus het Franse feestje kan verpesten, is het Froome. In 2001 hield Laurent Jalabert de Franse eer hoog, in 2004 was het Richard Virenque en in 2005 David Moncoutié. Chavanel heeft al eens bewezen dat hij zich thuis voelt in de Vogezen. Daarnaast zullen Thomas Voeckler en Pierre Roland vandaag zeker hun gezicht laten zien.

Beklimming etappe 10 Tour 2014. Bron: Letour

Beklimming etappe 10 Tour 2014. Bron: Letour

 

Beklimming etappe 10. Bron: Letour

Beklimming etappe 10. Bron: Letour