Etappe 1

Etappe 1 Tour de France 2014

De Tour de France 2014 start op zaterdag 5 juli in Engeland. Na het Grand Départ in Londen van 2007 komt dit jaar de eer toe aan Leeds. In 1974 en 1994 bracht de Tour twee keer eerder een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Toen werden de plaatsen Plymouth, Dover, Brighton en Portsmouth aangedaan. In 2007 schotelde de Tourorganisatie het peloton een proloog voor. Dit jaar begint de Tour met een vlakke rit over 190 kilometer door het adembenemende en glooiende landschap van Yorkshire. De finish is in het historische kuuroord Harrogate. Tijd voor ontspanning is er echter niet. De eerste rustdag volgt pas op dinsdag 15 juli. Het peloton heeft na deze eerste etappe nog bijna 3.500 kilometer af te leggen richting de finish in Parijs.

Evenals vorig jaar op Corsica begint de Tour dit jaar met een vlakke rit. De renners komen halverwege de etappe drie korte beklimmingen tegen. De eerste klim van de vierde categorie is 1,6 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,1 procent. De tweede is met 4,5 kilometer iets langer en met een stijgingspercentage van 6,8 procent een fractie minder steil. De laatste klim van vandaag is 3 kilometer en gemiddeld 6,6 procent. Na deze klimmetjes volgt nog 60 kilometer naar de finish. Kortom, ruim baan voor de avonturiers en sprinters in deze openingsetappe.

Favorieten proloog

Grote namen zoals Mark Cavendish, Marcel Kittel en André Greipel zullen in een massasprint willen strijden om het geel. Cavendish zal als thuisrijder en met 25 Touretappes op zak de meeste druk voelen. Zijn moeder woonde slechts op een steenworp afstand van Harrogate. Daarnaast zint hij vast en zeker op wraak na zijn magere prestaties van vorig jaar waarin hij twee rit overwinningen binnenhaalde. Kittel won in 2013 de eerste, tiende, twaalfde en slotetappe op de Champs-Élysées. Weet hij deze topprestaties een vervolg te geven? Hij heeft in ieder geval de ambitie uitgesproken om voor de gele trui te gaan. Laten we in ieder geval hopen dat een valpartij zoals bij het Grand Départ op Corsica het wielerpeloton bespaard blijft.

parcours etappe 1

Etappe 1 Tour de France 2014. Bron: Le Tour