Boeiende openingstiendaagse Tour 2014

De Ronde van Frankrijk van dit jaar bezorgde ons al heel wat spanning en onvergetelijke momenten. Helaas waren er in deze periode voor de rustdag ook heel wat momenten van decompressie. We verloren namelijk heel wat grote namen waar we met z’n allen naar uitkeken. In de eerste rit op maakte Mark Cavendish al een zware smak op eigen grond, terwijl hij één van de spurters was waar velen op tipten. Al lag hij op dat moment al in een verloren positie en had hij de valpartij vooral te denken aan zichzelf.

In het hectische circus dat de Tour de France is, verloren we helaas ook nog twee favorieten voor het eindklassement. In de zware kasseirit verloren we de winnaar van vorig jaar, Chris Froome. Nog voor de renners aan de eerste kassei kwamen, was Froome al tot twee maal toe gevallen en tot opgave gedwongen. Gelukkig nam Nibali tijd in deze rit zodat we konden uitkijken naar een duel Contador – Nibali. Helaas verloren we net voor de rustdag ook Alberto Contador na een, volgens zijn collega-renners, een iets te risicovolle afdaling. Hierdoor krijgt de Haai van Messina, Vicenzo Nibali, de kans van zijn leven om na de Giro en de Vuelta ook de Tour op zijn naam te schrijven.

nibali ritoverwinning

Vincenzo Nibali op weg naar de ritoverwinning en de Gele Trui. Foto: Sirotti

Uit de eerste verlengde Tourweek, met dank aan quatorze juillet, bevestigde Marcel Kittel zijn imago van vorig jaar als snelste man ter wereld van dit moment. Cavendish kwam zoals hierboven vermeld tekort, Greipel kon hem slechts één keer bedreigen en allrounder Peter Sagan kwam telkens iets te kort. Dit allemaal terwijl Marcel Kittel al aan de haal ging met drie ritzeges. Een andere Duitser, Tony Martin, deed het op een geheel andere manier en op zijn totaal eigen wijze. Hij reed een tijdrit tegen een achtervolgende groep met heel wat kleppers, die geen meter dichter kwam, integendeel. Daags nadien deed hij dit dunnetjes over om Kwiatkowski in een gunstige positie aan de finale te laten beginnen.

etappe 3 marcel kittel

Marcel Kittel na zijn overwinning in etappe 3. Foto: Sirotti

Van de klassieke renners vielen vooral Lars Boom, Sep Vanmarcke en Tony Gallopin op. Tony Gallopin ging daags voor de rustdag als meest regelmatige renner in deze zware eerste week met de gele trui lopen. Om dit hebbeding op dat moment te bemachtigen, moet je een sterk renner zijn, want er was al oorlog gevoerd op allerlei terreinen. Daarnaast was er de uitmuntende prestatie van Lars Boom. Hij soleerde naar een zege in de legendarische Tourrit over de kasseien. Zijn ploegmaat Sep Vanmarcke evenaarde zijn niveau, maar kreeg helaas af te rekenen met een lekke band op een cruciaal moment.

Dé vraag voor het tweede deel van de Tour voor ons als Belgen: hoe ver kan Jurgen Van den Broeck nog opschuiven in het klassement na zijn tegenslagen in de eerste week?
Auteur: Jonas Ovaere

lars boom etappe zege kasseien

De overwinning van Lars Boom. Foto: Sirotti