5 conclusies uit de Dauphiné voor Tour de France

 1. Duel
  We krijgen hoe dan ook een duel in de volgende Tour de France. Wie dat duel zal uitvechten, is vrij vanzelfsprekend: Alberto Contador en Christopher Froome. Ze zijn beiden ex-Tourwinnaars en klaar om de strijd met elkaar aan te gaan om in de gele trui in Parijs te pronken een drietal weken na de start in Leeds (UK). In de afgelopen Dauphiné Liberé moest Christopher Froome meer het hoofd buigen voor Alberto Contador dan omgekeerd, maar we moeten wel rekening houden met de valpartij van de Brit. Al moet wel gezegd dat de Spanjaard weer rondfladderde als vanouds. Het duel in de Dauphiné werd door Contador gewonnen, maar hij liet de eindzege uit zijn handen glippen.
 2. VDB is oké.
  Jurgen Vandenbroeck maakt al enkele jaren een doel van de Tour de France. Helaas kon hij nog nooit bevestigen in de ronde van de waarheid. De laatste jaren viel hij telkens vroegtijdig uit door pech en valpartijen met zware gevolgen. Ook nu lijkt hij opnieuw rijp voor een top-5 plaats. Hopelijk kan de Belg nu wel zijn kansen verdedigen en dan zie ik hem op plaats 4 of 5 eindigen. Mits veel geluk kan hij zelfs de derde podiumplaats bezetten.
 3. Teejay, de eeuwige belofte
  Teejay Van Garderen kwam ooit van Amerika overgevlogen naar Europa als toekomstig Tourwinnaar, maar momenteel zit dat er niet in. Hij deelde vorig jaar zelfs het kopmanschap met Cadel Evans, maar kwam toch een heel stuk tekort om met de grote favorieten naar boven te gaan en een knappe ereplaats uit de brand te slepen. In 2012 deed hij dat wel, met een 5de plaats en de witte trui als resultaat. Ook dit jaar lijkt hij niet mee te doen voor een knappe ereplaats in de eindrangschikking van de Ronde van Frankrijk.
 4. Bakelants solliciteert openlijk
  Met zijn ritoverwinning solliciteerde Jan Bakelants openlijk om er toch bij te zijn in de Tour de France. Patrick Lefevere liet verstaan dat de geletruidrager van vorig jaar hoogstwaarschijnlijk niet in de selectie zou zitten van zijn sterke OPQS-team. Waarop sterke Jan antwoordde met de pedalen en een ritoverwinning op zijn naam schreef in de Dauphiné Liberé. Hopelijk krijgt onze landgenoot toch zijn plaats tussen de kleppers van OPQS. Ook in de eindstand gaf hij slechts 9 minuten toe op winnaar Talansky en kaapte hij zo de 20ste plaats weg.
 5. Kittel heeft een Giant-sprinttrein
  Net zoals de Giant-menu in de Quick iets groter is dan de rest, mogen we Kittel zijn sprinttrein ook Giant noemen, met een knipoog naar de sponsor. Niet enkel Kittel, Degenkolb en Veelers kunnen een sprintje trekken om u tegen te zeggen. Ook Geschke liet zich de laatste weken al opmerken in onder meer de Giro. Daarnaast is Tom Dumoulin momenteel de snelste renner tegen de klok achter Tony Martin buiten beschouwing laten. Ook Bert de Backer heeft goede papieren. Maar in de sprintersetappe in de Dauphiné zagen we vooral dat Nikias Arndt en Reinardt Janse van Rensburg stilaan hun weg vinden. Deze laatste valt naast de voorselectie. Komt iemand in de buurt van deze sneltrein?

Auteur: Jonas Ovaere.

Bakelants solliciteert openlijk met een ritoverwinning. Foto: sirotti

Bakelants solliciteert openlijk met een ritoverwinning. Foto: sirotti